Autorem artykułu jest Travelisko
Podhale jest regionem w południowej Polsce i północnej Słowacji, który stanowi najdalej wysuniętą na północ część Karpat Centralnych. Kotlina Podhala jest równoleżnikowym obniżeniem śródgórskim o założeniach tektonicznych, oddzielającym Tatry od Beskidów.
Kotlina cechuje się pasowym układem środowiska. Północna część - Kotlina Orawsko-Nowotarska jest położona najniżej i ma charakter równinny. Na południe od niej występuje Pieniński Pas Skałkowy, który w części wschodniej zaznacza się jako odrębny region Pienin. Kolejnym pasmem są pogórza Północnotatrzańskie. Kotlina Podhala odwadniana jest głównie przez Dunajec. Zachodnia część odwadniana jest przez Orawę, a wschodnia przez Poprad.
Na tym terenie zachowała się bogata, oryginalna kultura ludowa: gwara, stroje, obyczaje związane z pasterstwem, literatura, muzyka, malarstwo na szkle, budownictwo drewniane, bogate zdobnictwo sprzętów i wyposażenia gospodarskiego. Najważniejszymi ośrodkami Podhala są: Zakopane, Nowy Targ, Białka Tatrzańska, Bukowina Tatrzańska, Poronin, Biały Dunajec, Szaflary, Chochołów i Czarny Dunajec. Kuchnia podhalańska jest specyficzna, ze swoją kwaśnicą, prażuchą, potrawami z baraniny i owczymi serami. Specjały nieznane w innych częściach Polski ma także Wielkopolska, np. smażony ser z kminkiem czy gzik. Tradycyjne potrawy to: oscypek, rydze z patelni, kwaśnica z żeberkiem, bulion czosnkowy, kiełbaski baranie z sosem czosnkowym, placek po zbójnicku, golonka pieczona z dodatkami.
Region podhalański charakteryzuje się potrawami z baraniny, a także potrawami mącznymi, jak: kluski, placki z mąki, kołacze. Typowe dla tego regionu potrawy, to: kwaśnica, jucha, prażucha, kluski scykane i baranina duszona z jarzynami. To wszystko sprawia, że urlop spędzony na Podhalu będzie z pewnością dobrze zapamiętany i będziemy tam chcieli jeszcze kiedyś wrócić.
---
Artykuł pochodzi z serwisu Publikuj.org.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz