Translate

wtorek, 22 marca 2011

Kategoryzacja obiektów agroturystycznych

Zakwaterowanie jest jednym z podstawowych składników oferty agroturystycznej. Utrzymanie odpowiedniego poziomu usług i pozytywnego wizerunku służy system kategoryzacji wiejskiej bazy noclegowej (tab. 1). Kategoryzacja jest gwarancją odpowiedniej jakości usług w zależności od przyznanej kategorii.
System ten został opracowany i wdrożony w ramach programu TOURIN II pt. „Turystyka wiejska na obszarach wiejskich i zalesionych”. W 1996 roku stowarzyszenia agroturystyczne powołały Polska Federację Turystyki Wiejskiej (PFTW) „Gospodarstwa Gościnne”. Dzięki dotacjom otrzymanym z programu PHARE-TOURIN II stowarzyszenia i Federacja otrzymały sprzęt komputerowy, oraz zostali wyposażeni w system kategoryzacji wiejskiej bazy noclegowej, wzorowany na zasadach Unii Europejskiej. Powołano
i wykształcono kadrę inspektorów, którzy mieli dokonywać kategoryzacji. Obecnie taka kadra liczy 77 inspektorów (
http://wbn.agroturystyka.pl – pobrano dnia: 12.09.2010).
 
Tab. 1. Wymagania kategoryzacyjne w obiektach agroturystycznych
Wymagania oceny WBN (Wiejskiej Bazy Noclegowej)
Pokoje gościnne
Powierzchnia mieszkalna  w m2 ( nie obejmuje wyodrębnionych
Std.
1 słoneczko
 2 słoneczka
 3 słoneczka
węzłów higieniczno-sanitarnych, przedpokojów, logii itp.)
Minimalna powierzchnia(m2)
1 pokój 1 – osobowy
6
8
9
10
2 pokój 2 – osobowy
10
10
12
14
3 pokój 3 – osobowy
14
14
15
17
4 pokój 4 – osobowy
16
16
18
20
Zestaw wyposażenia meblowego wpływający na ocenę
1. łóżko 1os. o wym. A: 80 x 190 cm, zalecane B: 90 x 200 cm
A
B
B
B
2. łóżko 2os o wym. A: 120 x 190 cm, zalecane B: 140 x 200 cm
A
B
B
B
3. nocny stolik lub półka przy każdym łóżku
X
X
X
X
4.wieszak na odzież oraz półka lub stelaż na rzeczy osobiste
X



5. szafa garderobiana, min. 3 wieszaki na osobę
z
X
X
X
6. stół, ława lub stolik dostosowany wysokością do miejsc siedzących
X
X
X
X
7. stół, blat lub biurko przystosowane do pisania

Z
Z
X
8. krzesło lub taboret - 1 na osobę, lecz nie mniej niż 2 na pokój
X
X
X
X
9. lustro (umożliwiające obejrzenie co najmniej połowy sylwetki)
X
X
X
X
10. wieszak ścienny na wierzchnią odzież
Z
X
X
X
11. pojemnik na śmieci niepalny lub trudnopalny
X
X
X
X
12. zasłony okienne zaciemniające (mogą być żaluzje lub okiennice)
X
X
X
X
13. elementy dekoracyjne


X
X
14. stojak na bagaże lub ekwiwalent


Z
X
15. dywanik przy łóżku (łatwy do prania)
Z
Z
X
X
16. fotel



X
17. pościel zgodna z liczbą miejsc noclegowych
X
X
X
X
18. ręcznik
Z
X
X
X
19. ręcznik kąpielowy


Z
X
20. drzwi pełne z możliwością zamykania na klucz
X
X
X
X
Dodatkowe (poza oświetleniem głównym – min. 1 żarówka 60 W) oświetlenie wpływające na ocenę
1. lampka nocna przy łóżku umożliwiająca czytanie w pozycji leżącej dla każdej os.
X
X
X
X
2. dodatkowe punkty świetlne (żarówki 60 W w żyrandolu lub innych lampach)

1
2
2
Wyposażenie węzłów higieniczno-sanitarnych (WHS)
1.  wanna z zabezpieczeniem antypoślizgowym
X
X
X
X
1.1  lub natrysk z zabezpieczeniem antypoślizgowym i półką na mydło
X
X
X
X
2. umywalka z blatem lub półką i wieszakiem na ręcznik
X
X
X
X
3. WC
X
X
X
X
4 papiernica (wieszak lub półka z papierem toaletowym)
X
X
X
X
5 wieszaki na ręczniki, wieszaki ścienne
X
X
X
X
6 lustro z górnym lub bocznym oświetleniem
X
X
X
X
7 uniwersalne gniazdko elektryczne z osłoną
X
X
X
X
8 pojemnik na śmieci niepalny lub trudnopalny
X
X
X
X
9 dozownik płynnego mydła i ręczniki papierowe
X
X
X
X
10 szklanka
X
X
X
X
11 ręcznik
X
X
X
X
12 taboret


X
X
13 poręcze przy WC, natrysku / wannie



X
14 zamknięcie whs od wewnątrz
X
X
X
X

Liczba osób na jedną wspólną łazienkę
10
8
6
4

Procent pokoi z samodzielną WC / łazienką


50%
100%

Źródło: Poradnik gospodarstw agroturystycznych, 2006.
Objaśnienia:1 Powierzchnia może być mniejsza o 20% przy łóżkach piętrowych, gdy wysokość pokoju jest większa niż 2,5m., X- wymagane; Z- zalecane; Whs- węzeł higieniczno-sanitarny.
   

Zanim obiekt otrzyma kategoryzację, wcześniej należy złożyć wniosek i uiścić odpowiednią opłatę.  Następnie inspektorzy PFTW jadą do miejsca wyznaczonego przez gospodarza i dokonują szczegółowych obserwacji zgodnie z określonymi wymaganiami. Po dokonaniu inspekcji i zakwalifikowaniu się, inspektorzy kategoryzują gospodarstwo na podstawie poziomu usług i są to kategorie:
▫ kategoria  -  „Standard” 
▫ kategoria   – jedno słoneczko
▫ kategoria   – dwa słoneczka
▫ kategoria   – trzy słoneczka.

Każda kwatera po otrzymaniu kategorii ma prawo posługiwać się znakiem towarowym PFTW „Gospodarstwa Gościnne” przez dwa lata. Po tym okresie w celu utrzymania przywilejów kwatery kategoryzowanej, gospodarz musi koniecznie wystąpić z wnioskiem do Federacji i poddać się ponownym inspekcjom. Ponadto uzyskują prawo umieszczania swoich ofert w materiałach promocyjnych Federacji, a także mają możliwość wyróżnienia na stronie internetowej Federacji, jako gospodarstwa skategoryzowane. Taki atut gospodarstwa przyciąga wymagających klientów.
  Korzyści z kategoryzacji obiektów noclegowych w ostatnich latach są szczególnie ważne dla turystów, którzy pragną odpoczywać w komfortowych warunkach.
Pokoje w kwaterach zaczynają coraz częściej upodabniać się do pokoi hotelowych, a tym samym dopasowywać do wymagań klientów, z taką różnica, że noclegi w gospodarstwach cenowo są znacznie mniejsze, niż w przykładowo trzy gwiazdkowym hotelu. Być może wypoczynek na wsi w kwaterach już niedługo stanie się bardziej popularny, gdy standard wynajmowanych pokoi będzie sieni znacznie różnił od preferowanego standardu w hotelu. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz